Het wel en wee van een paartje koolmeesjes 2014

We hebben al een aantal jaren een nestkast voor koolmezen in de tuin hangen. Echter met wisselend succes. Een van de oorzaken was dat de opening van de nestkast naar het zuiden wees. In 4 jaar is er een keer een compleet nestje uitgevlogen. De andere keren lieten de ouders telkens het nest in de steek. Met gevolg dat de jonkies verhongeren. Om elke keer de nestkast schoon te maken en de dode meesjes er uit te halen is geen pretje. 2 Jaar geleden hebben we de nestkast verhuist naar de andere kant van de tuin met de opening naar het noorden. Ondanks de verhuizing van de nestkast hebben de oudjes ook toen weer het nest in de steek gelaten. We hadden zoiets van, we proberen het nog 1 jaar, lukt het niet dan halen we de nestkast weg. Ook dit jaar werd de nestkast weer door een paartje koolmezen in gebruik genomen. Ook dit dreigde mis te gaan want de temperatuur zakte behoorlijk toen er al jonkies waren. De oudjes hebben dan moeite om voldoende voedsel te vinden. Dankzij een documentaire op de TV over koolmeesjes zagen we dat men de koolmezen met meelwormen bijvoerde. Wij de volgende dag naar de dierenspeciaalzaak en 100 gram meelwormen gekocht. De koolmezen vonden in een oogwenk de meelwormen in de tuin. Dit betekende elke 3 dagen naar de dierenspeciaalzaak . We zijn er van overtuigd dat dit meegeholpen heeft. Helaas hebben we ze niet zien uitvliegen want we waren met vakantie. Hieronder een soort van blog met wat foto's van de afgelopen tijd. De plannen voor het volgend jaar zijn om een nieuwe nestkast te bouwen met een extra camera. deze camera zal dan in de zijwand van de nestkast gemonteerd worden zodat we de mezen ook vanaf de zijkant kunnen bekijken.

                    
 

19-05-2014: Alles is uitgevlogen. Jammer  dat we op dat moment niet in de buurt waren. We zijn blij dat alles goed gegaan is. De vorige 2 nestjes werden telkens in de steek gelaten. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, dat er iets met de ouders gebeurd, te weinig voedsel etc. We hebben deze keer bijgevoerd met meelwormen. De koolmeesjes hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt.

18-05-2014: Er is niet veel plaats meer in de nestkast. 6 jonge koolmeesjes en moeder koolmees huizen nu vanavond in de nestkast.

18-05-2014: Gistermiddag zijn er 2 uitgevlogen. Vreemd want meestal vliegt het hele nest in een keer uit. Vanmorgen nog 6 snaveltjes geteld. Vliegt vandaag de rest ook uit? We zullen het zien.

17-5-2014: Ze staan op het punt van uitvliegen. De jonge koolmezen vliegen uit als ze tussen de 16 en 23 dagen uit zijn.

10-5-2014: De koolmeesjes maken dankbaar gebruik van de meelwormen. 3 keer per dag 4 eierlepels meelwormen in het bakje. Maar ook een merel heeft de meelwormen ontdekt! De koolmees neemt 1 meelworm mee naar de nest maar de merel sleept er meteen een stuk of 6 mee. Dus binnen een kwartier is alles op. Daar komt ook nog een stuk agressie bij want de koolmezen vallen de merel aan. Dit gaat gepaard met een hoop geschreeuw. We hebben nu van draad een kooitje over het bakje gemaakt zodat de merel er niet meer bij kan.

8-5-2014: Het is zo koud dat ik bang ben dat de ouders te weinig voedsel kunnen vinden. Dus heb ik vandaag een bakje met meelwormen vlak bij de nestkast gehangen. Nou, die hadden ze zo gevonden! Je ziet nu dat de jonkies beter gevoerd worden.

7-5-2014: De bekjes worden steeds groter. De jonkies zijn nu 10 dagen oud. Over 9 tot 10 dagen zullen ze uitvliegen. Tenminste, als alles goed blijft gaan. De afgelopen 2 jaar werd het nest met de jonkies elke keer in de steek gelaten. Met gevolg dat je de dode jonkies uit de nestkast moet halen. Dat is niet fijn! Maar dit is nu eenmaal de natuur.

6-5-2014: Mijn collega Ben van Ingen (een trouwe bezoeker) heeft inmiddels 9 bekjes geteld.

4-5-2014: Vanmiddag met de camera in de weer geweest om een van de ouders te fotograferen. In het bekje een beetje poep van de jonkies.  Het nest moet toch een beetje op orde gehouden worden.

2-5-2014: 7 jonge koolmeesjes. Het is erg koud! Maar hopen dat de ouders genoeg voedsel kunnen vinden.

29-04-2014: De eitjes zijn uitgekomen. We tellen ongeveer 6 jonkies maar het is nog erg moeilijk te tellen.

21-04-2014: Komt het eerste eitje uit?

 

16-04-2014: Inmiddels 9 eitjes in het nestje. Als dit maar goed gaat!.

  

 15-04-2014: Het broeden is begonnen. Hoeveel eitjes er gelegd zijn hebben we nog niet kunnen tellen.

 07-04-2014: Het nest is inmiddels gereed en het eerste eitje is gelegd.

30-03-2014: Het nest is bijna klaar. Vanochtend waren ze weer aan het sjouwen.

22-03-2014: Bouw van het nest is begonnen. Ze vliegen af en aan.